Schillerquartier

BUSINESS, LIVING

We are building an exciting central complex with residential and commercial facilities right by the central rail station and the historical district of Eicken. Three multi-storey buildings resembling modern town house architecture will lend a unique character to the Steinmetzstraße.
This charming district is shaped by Gründerzeit architecture, a diverse population and a vibrant art and cultural scene. Our new architectural addition takes up aspects of the Gründerzeit houses and translates them into a modern lingo. The façades of the buildings are subdivided vertically. Their size is informed by the existing structures to create a harmonious look. There a no continuous structures nor buildings of the exact same height: all are slightly offset in height and blend into their environment.

Each of the three buildings offers versatile, multi-functional spaces adjacent to the residential units.
Viewed from the Steinmetzstraße, the ground floor of the left building contains ample space for a wholesale store. This storey is semi-transparent both outside and inside. There are no clear boundaries: the concept promotes community.
The special design and location of the central section has a strong pull; it is an eyecatcher that attracts visitors from the surrounding area. The building is a meeting point that provides open space for campaigns and offers.
On the ground floor of the right-hand building, creatively desig ned sales rooms are available to artists, entrepreneurs and other innovative projects.

We are building an exciting central complex with residential and commercial facilities right by the central rail station and the historical district of Eicken. Three multi-storey buildings resembling modern town house architecture will lend a unique character to the Steinmetzstraße.
This charming district is shaped by Gründerzeit architecture, a diverse population and a vibrant art and cultural scene. Our new architectural addition takes up aspects of the Gründerzeit houses and translates them into a modern lingo. The façades of the buildings are subdivided vertically. Their size is informed by the existing structures to create a harmonious look. There a no continuous structures nor buildings of the exact same height: all are slightly offset in height and blend into their environment.
Each of the three buildings offers versatile, multi-functional spaces adjacent to the residential units. Viewed from the Steinmetzstraße, the ground floor of the left building contains ample space for a wholesale store. This storey is semi-transparent both outside and inside. There are no clear boundaries: the concept promotes community.
The special design and location of the central section has a strong pull; it is an eyecatcher that attracts visitors from the surrounding area. The building is a meeting point that provides open space for campaigns and offers.
On the ground floor of the right-hand building, creatively desig ned sales rooms are available to artists, entrepreneurs and other innovative projects.

The special design and location of the central section has a strong pull and
attracts visitors from the surrounding area.

The special design and location of the central section has a strong pull and attracts visitors from the surrounding area.

CLIENTS

»Mönchengladbach is a mere stone’s throw from the Netherlands, but they might as well be different worlds. Without Dr Schrammen, we would not have dared to take this big step, and it would certainly not have been successful without his help. It is not just a few paragraphs that are different – it is the entire mentality, all processes. To realise large-scale projects such as Roermonder Höfe and Steinmetzstraße, you need to know a city inside out. I first met Dr Schrammen at a trade fair in Amsterdam a few years ago. Our first major project together was not easy. Over the course of several years, we went through many stages and developed enormous trust in one another. I appreciate our partnership with Dr Schrammen tremendously.«

 

PIET VAN POL, MANAGING DIRECTOR
VAN POL BEHEER BV

schrammen.info, Architektur, Mönchengladbach
2019-08-27T17:09:41+02:00
»Mönchengladbach is a mere stone’s throw from the Netherlands, but they might as well be different worlds. Without Dr Schrammen, we would not have dared to take this big step, and it would certainly not have been successful without his help. It is not just a few paragraphs that are different – it is the entire mentality, all processes. To realise large-scale projects such as Roermonder Höfe and Steinmetzstraße, you need to know a city inside out. I first met Dr Schrammen at a trade fair in Amsterdam a few years ago. Our first major project together was not easy. Over the course of several years, we went through many stages and developed enormous trust in one another. I appreciate our partnership with Dr Schrammen tremendously.«   PIET VAN POL, MANAGING DIRECTOR VAN POL BEHEER BV
0
0
schrammen.info, Architektur, Mönchengladbach

CLIENT
CQ-Haus

 

LOCATION
Mönchengladbach

 

TYPE OF BUILDING
Residential and commercial buildings, daycare centre, community centre

PROJECT DEVELOPER
Schrammen Architekten BDA

 

STATUS
Planned, 2016

COMPETITION
2014, 1st prize

VISUALIZATIONS
Schrammen Architekten BDA

CLIENT
CQ-Haus

 

LOCATION
Mönchengladbach

 

TYPE OF BUILDING
Residential and commercial buildings, daycare centre, community centre

 

PROJECT DEVELOPER
Schrammen Architekten BDA

 

STATUS
Planned, 2016

 

COMPETITION
2014, 1st prize

 

VISUALIZATIONS
Schrammen Architekten BDA

MORE PROJECTS

Share This