Seamless 8

OFFICE

A plant construction and mechanical engineering company requires a new administrative building to merge multiple companies and position itself for the future. The building will be an independent, characteristic landmark embedded into a plaza and a terraced car park. It will feature office space for all employees, a conference and meeting centre, a staff canteen and a casino for visitors. This approach intends to bring work and leisure together to mirror a residential quarter and create a lively atmosphere.

The building is designed as a cube with an open centre. Besides being defined by the road layout, its striking shapes are a reference to the historical roots of the company, which started out by manufacturing systems for the production of seamless tubes. Axiality, geometry and symmetry on one side. Roundness, malleability and seamlessness on the other.

These qualities combine to form the final shell of the new administrative building: the »Seamless 8«. It consists of a rectangular base with an open centre spanning six plus one storeys. The rectangular shape is distorted into a unique, dynamic, gentle »8«.

The type of workspaces and the envisioned organisation determine the layout, structural bay and window axes. The distorted rectangle creates different external and internal room layouts, which will allow employees to feel that their office is truly their own. This structure also supports the flexible allocation of rooms as group and private offices. »Think Boxes« offer space to retreat; »Chat Boxes« are places for communication with partners in Germany and abroad; »Home Bases« are individually designed rooms for rest and relaxation. Open and closer »Meeting Boxes« provide space for meetings.

A plant construction and mechanical engineering company requires a new administrative building to merge multiple companies and position itself for the future. The building will be an independent, characteristic landmark embedded into a plaza and a terraced car park. It will feature office space for all employees, a conference and meeting centre, a staff canteen and a casino for visitors. This approach intends to bring work and leisure together to mirror a residential quarter and create a lively atmosphere.

The building is designed as a cube with an open centre. Besides being defined by the road layout, its striking shapes are a reference to the historical roots of the company, which started out by manufacturing systems for the production of seamless tubes. Axiality, geometry and symmetry on one side. Roundness, malleability and seamlessness on the other. These qualities combine to form the final shell of the new administrative building: the »Seamless 8«. It consists of a rectangular base with an open centre spanning six plus one storeys. The rectangular shape is distorted into a unique, dynamic, gentle »8«.

The type of workspaces and the envisioned organisation determine the layout, structural bay and window axes. The distorted rectangle creates different external and internal room layouts, which will allow employees to feel that their office is truly their own. This structure also supports the flexible allocation of rooms as group and private offices. »Think Boxes« offer space to retreat; »Chat Boxes« are places for communication with partners in Germany and abroad; »Home Bases« are individually designed rooms for rest and relaxation. Open and closer »Meeting Boxes« provide space for meetings.

Storey 0 – Conference centre

Storey 1–4 – Standard storey

Storey 0 – Conference centre

Storey 1–4 – Standard storey

CLIENT
SMS Group

 

LOCATION
Mönchengladbach

 

TYPE OF BUILDING
Office building

STATUS
Planned, 2015

VISUALIZATIONS
Render Taxi

CLIENT
SMS Group

 

LOCATION
Mönchengladbach

 

TYPE OF BUILDING
Office building

 

STATUS
Planned, 2015

 

VISUALIZATIONS
Render Taxi

MORE PROJECTS

Share This